דן אריאלי

הספרים שלי

לא רציונלי ולא במקרה

איך זה שעצם המחשבה על עשרת הדיברות מצמצמת את הנטייה שלנו לשקר, גם אם איש לא יוכל לתפוס אותנו בשעת מעשה? למה אנחנו קונים מוצר יקר שאנחנו בכלל לא צריכים רק בגלל שמצורפת אליו מתנה בחינם? למה אנחנו לא חוסכים בהוצאות כשאנחנו מתכננים ארוחה חגיגית, אבל במקביל אוספים קופונים בקנאות כדי לחסוך שקלים בודדים? ולמה במזנון חופשי אנחנו ממלאים את הצלחת שוב ושוב, גם כשהבטן שלנו כבר מלאה? כשמדובר בקבלת החלטות בחיינו, נדמה לנו שאנחנו בשליטה. נדמה לנו שאנחנו מקבלים החלטות נבונות ורציונליות. האומנם? בסדרה של ניסויים מפתיעים ומאירי עיניים סותר הכלכלן ההתנהגותי דן אריאלי את הסברה הנפוצה שלפיה התנהגות בני האדם רציונלית מיסודה. בעזרת סיפורים מחיי היום יום ומחקרים פורצי דרך מסביר אריאלי איך יכולת השיפוט שלנו מוטה על ידי ציפיות, רגשות, נורמות חברתיות וכוחות נוספים, בלתי נראים ובלתי רציונליים. אריאלי מראה שלא רק שאנחנו עושים טעויות מדהימות בפשטותן מדי יום, אלא שאנחנו גם חוזרים על אותו סוג של טעויות שוב ושוב. באופן שיטתי אנחנו משלמים יותר מדי, טועים בהערכותינו ודוחים דברים שעלינו לעשות. אנחנו מזלזלים בהשפעת הרגש על קבלת ההחלטות שלנו ומפריזים בהערכת ערכו של רכושנו. אולם ההתנהגויות השגויות הללו אינן אקראיות; הן דווקא שיטתיות וניתנות לצפייה, משום שאנחנו אכן לא רציונליים, ולא במקרה. משתיית קפה ועד ירידה במשקל, מרכישת רכב ועד בחירת בן או בת זוג, אריאלי מסביר כיצד לפרוץ את תבניות החשיבה השיטתיות הללו כדי לקבל החלטות שקולות יותר. לא רציונלי ולא במקרה ישנה לתמיד את האופן שבו אתם מתַקשרים עם העולם ואת דרך קבלת ההחלטות שלכם.

לפרטים נוספים

לרכישה:

לא רציונלי אבל לא נורא

למה בונוסים שמנים עשויים דווקא לפגוע בתפקוד של מנהלים בכירים? למי נתרום יותר — לילדה אחת במצוקה או לניצולים רבים של רעש אדמה? מה מניע אותנו לבזבז זמן וכסף, ואפילו לקחת סיכון, רק כדי לנקום במישהו, והאם זה משתלם? למה הסיכוי שנמצא בן זוג מתאים באתרי היכרויות נמוך מאוד? מדוע יש הבדל עצום בין מה שאנחנו חושבים שגורם לנו אושר ובין מה שבאמת גורם לנו אושר?

לפרטים נוספים

האמת על באמת

שקרים לבנים, “שיפוץ” קורות חיים, שימוש במידע פנים, שוחד בחירות — התנהגות לא מוסרית נמצאת בכל פינה. האמת על באמת, ספרו החדש של דן אריאלי, עוסק ברמאות על שלל ביטוייה, ובעיקר בדרך שבה אנחנו משקרים לעצמנו. איך אנחנו מעגלים פינות, מסתכלים במראה ובטוחים שאנחנו ממש הגונים. אריאלי לא רק מסביר למה התופעה כל כך נפוצה, אלא גם מציע דרכים להילחם בה ולצמצם אותה.

לפרטים נוספים

שלך באי-רציונליות

קוראיו הרבים של דן אריאלי הפנו אליו במהלך השנים שאלות מחיי היומיום שלהם, והתשובות שלו המתפרסמות כאן הן חכמות, מצחיקות ובעיקר מלמדות אותנו משהו על הטבע האנושי.

לפרטים נוספים

שווה לך

אנחנו עובדים קשה כדי לעורר מוטיבציה בעצמנו. אנחנו גם משקיעים זמן רב בניסיון לעורר מוטיבציה באחרים: עובדים, בני משפחה, לקוחות ועמיתים. דן אריאלי, הפסיכולוג ההתנהגותי המפורסם, טוען כי אפשר להגדיר חלק ניכר מהמעשים שלנו כ”מעוררי מוטיבציה”.

לפרטים נוספים

החלטות מופלאות

ברומן גרפי מאויר היטב, סוחף ומשעשע תוכלו גם אתם לנסות לברר מה גורם לנו לפעול, אם יש לנו חופש בחירה ואיך בעצם אפשר לקבל בכל יום החלטות מופלאות.

לפרטים נוספים

איך הכסף עובד עלינו

איך הכסף עובד עלינו

מחבר רב המכר של ה”ניו יורק טיימס” לא רציונלי ולא במקרה, צולל לעולם הלא הגיוני של ניהול הכסף שלנו, ובשילוב של הומור וכלכלה התנהגותית, עוזר לנו להבין מדוע אנחנו מקבלים החלטות פיננסיות לא טובות ומעניק לנו את הידע הנחוץ כדי לשפר אותן.

לפרטים נוספים

אמונות שווא

בעיצומה של מגיפת הקורונה גילה פרופ’ אריאלי שהוא מהווה מטרה אישית למתקפה של קונספירטורים ברשתות החברתיות. זו היתה נקודת הפתיחה שלו למחקר מרתק שנועד להבין את התופעה של אמונות בתיאוריות קוסנפירציה. מי הם אותם אנשים? מה מניע אותם? האם כל אחד יכול להיות קונספירטור? פרופ’ אריאלי לוקח אותנו למסע אישי וסוחף בעקבות השאלות הללו והמחקר שערך.

לפרטים נוספים

לרכישה:

Irrational Game

בנוסף, הסרט Dis(Honesty) ומשחק הקלפים Irrational Game הם הניסיון שלי להנגיש את ממצאי המחקר לציבור הרחב, כדי שכולנו נוכל בקלות ללמוד על סוג זה של מחקר, לגלות את ההתרגשות והעניין הקיימים בכלכלה התנהגותית, ואולי להשתמש בחלק מהתובנות כדי להעשיר את חיינו.